8 Temmuz 2014 Salı

SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVACILIK YAKITLARI VE GÜNÜMÜZDEKİ GELİŞİMİ

SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVACILIK YAKITLARI VE GÜNÜMÜZDEKİ GELİŞİMİ
Havacılık endüstrisi günümüzde çevre performansını arttırıcı ve global eko sisteme olan zararlı etkileri azaltıcı, ve bunlarla beraber operasyon maliyetlerini azaltıcı çözümlere odaklanmış durumdadır. Bunun için de teknolojik anlamda ilerleme kaydedilerek endüstrinin devamı sağlanmalıdır. bu sebeplerle  biyo jet yakıtı bu hedeflerin elde edilmesinde kilit rol oynamaktadır. Günümüzde birçok havayolu ve motor üreticileri biraraya gelerek biyo jet yakıtının geliştirilmesine ve ticarileştirilmesine yönelik olarak çalışmalarda bulunmaktadır.
Biyo yakıt kullanım yolunun açılmasını sağlayan uçuş Şubat 2008 de Virgin Atlantic Havayolu’nun gerçekleştirdiği uçuşla olmuştur. O zamandan itibaren kullanılmaya başlanan geniş bir yelpazedeki yakıt türleri de kerosen jet yakıtının sağladığı performans özelliklerini vermiştir. ÖzelliklE sürdürülebilir biyo yağlardan elde edilen sentetik parrafin kökenli kerosen yakıtında (Synthetic Paraffinic Kerosene- SPK) önemli ilerlemeler kaydedilmiş ve bu yakıtlar ticari uçuşlarda da Jet A ve Jet A-1 gibi jet yakıtları ile %50 oranında harmanlanarak kullanılmaya başlanmıştır.
Sürdürülebilir alternatif yakıtlar çevre dostu ve ekonomik olarak tasvir edilebilir. Bu yakıtlar çevreye daha az düzeyde sera gazı yaymalarının yanı sıra su kaynakları, tarım alanları ve ormanlar gibi yeryüzü kaynaklarına zarar vermezler, bununla beraber biyo yakıtın elde edilmesini sağlayacak bu bitkilerin geniş alanlara ekilmesi ile birlikte bölge halkları da ekonomik anlamda kalkınma sağlayacaktır.
Sürdürülebilir biyo yakıt elde edilmesine yönelik olarak yetiştirilen ürünlerin başlıcaları zengin yağ içeren tohumlara sahip bir bitki olan Jatrofa (Jatropha), deniz yosunu (algae) ve ketencik (camelina) bitkisidir. Yapılan araştırma ve çalışmalara göre jatrofa ve ketencik bitkileri kerosen yakıtlarına nazaran %65 ile %80 arası bir oranda daha az sera gazı yaymaktadır. Aynı oran verimli yağ çıkarma teknikleri kullanıldığında deniz yosunları için de geçerlidir.
Biyo yakıt elde etmeye yönelik olarak gerçekleştirilen tüm bu çalışmalar ve araştırmalar havacılık sektörünü petrolden elde edilen yakıtların çevreye verdiği zararları azaltmaya yönelik önlemler aldırmaya yöneltmiş olmakla beraber, halen biyo yakıt üretimi için ideal sürdürülebilir kaynakların portföyünün azlığı havacılık sektörünün bu anlamda henüz tam anlamıyla desteklenemeyeceğini göstermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder