14 Temmuz 2014 Pazartesi

FOSİL YAKITLARI VE GELECEKTEKİ DURUMLARI

FOSİL YAKITLARI VE GELECEKTEKİ DURUMLARI
Dünyamız son 200 yılda fosil yakıtlarına daha da bağlı hale gelmiştir. Fosil yakıtları endüstri devrimini tetiklemiş ve batı dünyasının bugünkü gelişmiş halini almasında çok büyük rol oynamıştır. Bununla beraber fosil yakıtlarına bu denli bağlı oluşumuz beraberinde çözülmesi gereken bazı sorunlar da getirmektedir. Asıl konu endüstriye güç sağlayan fosil yakıtlarının yarın olmasa da bir gün biteceği ve endüstrinin artık farklı arayışlara yönelmesi gerektiğidir.
Fosil yakıtlarının sınırlı bir enerji kaynağı olması ve nihayetinde tükenecek olması büyük bir problemdir ve bu soruna çözüm bulmadıkça bizleri daha büyük sorunlar beklemektedir. Fosil yakıtlarının tükenmesine değin uzunca bir zamanımız olmasına rağmen insanoğlunun alternatif yakıt arayışlarına yönelik planlamalar yapması önemlidir zira alternatif enerji kaynaklarının sürdürülebilir ve uygun olup olmadıklarına kanaat getirmek için uzun bir süre gerekecektir. Sanayi için fosil yakıtları tükenmeden önlem almak hayati öneme sahiptir.
Fosil yakıtları ile ilgili diğer bir problem ise bu yakıtlara olan talebin giderek artmasıdır. Çin ve Hindistan gibi nüfusu çok fazla olan ve sürekli gelişen ülkelerin aynı ölçüde fosil yakıtlarına olan gereksinimleri de artmaktadır. Fosil yakıtlarına olan talep arttıkça da sınırlı olan bu enerji kaynağının fiyatı da yükselmektedir. Gelecekte endüstrileşmedeki gelişmeler ile birlikte fosil yakıtlarına olan talebin daha da artacağı düşünüldüğünde fosil yakıtına bağlı ekonomiler bundan olumsuz etkilenecektir.
Günümüzde fosil yakıtları ile ilgili olarak tartışılan en önemli konulardan biri de bu yakıtların çevreye verdiği zarardır. Fosil yakıtları çıkarılırken ve yakıt kaynağı olarak kullanılırken çevreye büyük bir hasar verilir. İklim değişiklikleri tehdidi gaz salınımlarının azaltılması gerektiğini apaçık gözler önüne sermektedir. Gaz salınımlarının azaltılması için fosil yakıtlarının çevreye verdiği zarar azaltılmalı ya da yenilenebilir alternatif enerji kaynaklarına yönelmek gerekmektedir. Fakat şuan için alternatif yakıtların hiç biri fosil yakıtlara alternatif olabilecek noktada değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder