25 Temmuz 2014 Cuma

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR VE KULLANIMI


Kişisel koruyucu ekipman
 
 
Akaryakıt tesislerinde sağlık ve emniyet bakımından oluşabilecek risklerin belirlenmesi ve buna uygun kişisel koruyucu ekipmanların kullanılması, kullanımının sürdürülmesi gerekmektedir. Bu aynı zamanda yasal bir zorunluluktur.
 
Akaryakıt tesislerindeki rutin operasyonların icra edilmesinde, havalimanı otoritelerinin ve yerel güvenlik birimlerinin de şartları ve gereklilikleri göz önünde bulundurularak tanımlanmış kişisel koruyucu ekipmanların kullanımı dikkate alınmalıdır. Ekipmanların kullanımı yapılan işin riskine göre değişiklik gösterir. Buna göre akaryakıt tesisleri tank sahasında kullanılması zorunlu kişisel koruyucu ekipmanlar üniforma, güvenlik botu ve koruyucu gözlüktür, diğer ekipmanın kullanımı riske bağlıdır. Tanker dolum sahasında kullanılması gereken kişisel koruyucu ekipmanlar güvenlik botları, eldiven ve koruyucu gözlüktür. Tanker ile yapılan operasyonlarda kullanılması gereken ekipmanlar ise üniforma, güvenlik botu, koruyucu gözlük, eldiven, kulaklık, darbe başlığı ve yüksek görünürlü kıyafettir.
 
Akaryakıt tesislerinde kullanılması zorunlu kişisel koruyucu ekipmanlardan olan üniforma en az %50 oranında doğal fiberden yapılmış iyi derecede anti statik elektrik özellikleri olan kıyafettir. Güvenlik botları bilek destekli anti statik özellikte olmalı, tabanından ve üzerinden yakıt sızdırmayacak özellikte olmalıdır. Kullanılan koruyucu eldivenler sızdırmaz ve sağlam olmalıdır. Kulaklıklar çalışan ortamdaki gürültü derecesine uygun olmalıdır. Tesislerde kullanılan ekipmanlardan koruyucu gözlüklerin temel amacı gözü hidrokarbon ürünlerinden korumaktır. Bunun yanı sıra göze kum veya toz kaçmasını engeller. Kullanılan darbe başlıkları baş bölgesini darbe ve çarpmalardan korur. Bu ekipmanda şapka içerisine sert plastik bir koruyucu yerleştirilir. Yüksek görünürlüğü olan (örneğin fosforlu) kıyafetlerin giyilmesi yerel otorite ve sivil havacılık gerekliliklerini yerine getirmek içindir. Örneğin Avrupa'da bu kıyafetlerin giyilmesi oluşabilecek statik enerjiyi önlemek için zorunlu kılınmıştır.
 
Bunun dışında tamirhane veya atölyelerde de riske bağlı olarak kişisel koruyucu ekipman giyilmesi zorunludur.
 
Akaryakıt tesislerine ziyaret veya denetim gibi farklı amaçlarla gelen kişilerin de riske bağlı olarak kişisel koruyucu ekipman kullanmaları gerekmektedir.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder