14 Temmuz 2014 Pazartesi

BİYO DİZEL YAKIT KULLANIMI VE ÜRETİMİ

BİYO DİZEL YAKIT KULLANIMI VE ÜRETİMİ
Geliştirilen tüm alternatif yakıtlar çeşitleri arasında en iyi opsiyon Biyo Dizel’dir. Biyo dizel kullanımının birçok avantajı vardır fakat bunların arasında kuşkusuz en önemli olanı aracınızın motoruna sağladığı uyumdur. Başka bir deyişle Biyo Dizel uyumlu yeni bir araç satın almanız veya aracınızın motorunu yeni tip motorla değiştirmeniz gerekmez. Biyo dizel yakıtı her yakıt istasyonunda satılır ve standart dizel motorunda kullanılabilir. Performansa herhangi bir etkisi yoktur.
 Biyo dizel bitki ve hayvan yağlarından elde edilir. Biyo dizel yakıtını her dizel motorda kullanabilir ve araç performansında iyi sonuç alırsınız. bu yakıtı kullanımının tek kusuru düşük sıcaklıklarda çok iyi sonuçlar vermemesi olarak söylenebilir fakat bu durum da yakıta antifriz katılarak giderilebilir. Biyo dizel kullanımının birçok avantajı vardır; yandığında çevreye sera gazı yaymaz, yenilenebilir bir enerji kaynağıdır ve ithal edilmesine gerek yoktur.
Biyo dizel yakıtının en büyük dezavantajı geniş kapsamlı üretiminin yapılmamasıdır. Geçmişteki biyo dizel yakıtlar restorantlardan elde edilen atık yağ ve hayvansal ürünlerden elde edilirdi. Fiyat olarak ucuz olan bu yakıtın o zamanlar verimli bir kaynaktı. Fakat bu yakıtın daha sonraki dönemlerde üretimi pek de pratik görülmedi.
Günümüzde sadece yağ artıklarından elde edilen yakıt kullanımının tüm ihtiyaçlarımıza cevap veremeyeceği açıktır. Bu sebeple yakıt üretmek için yağ elde edilebilecek farklı kaynaklar bulma zorunluluğu da aşikardır. İşte sorun da burada doğmaktadır.
Enerji ihtiyacımızı karşılayabilecek ölçüde biyo dizel elde etmek için yağ elde edebileceğimiz bitkilerin yetiştirilmesi gerekmektedir. Bu da insanların yiyecek ihtiyacını karşılamak adına ekilen alanların biyo dizel üretimi için yağ elde edilebilecek bitkilerin yetiştirilmesi için ekilmesi anlamına gelecektir. Ekilebilir tarım alanlarının yağ elde edilebilecek bitkiler için kullanılması beraberinde yiyecek fiyatlarının artmasını getirecektir. Yakıt kaynağı sağlamak adına hayvan yetiştiriciliğini arttırarak hayvan yağından yakıt elde etmek ise daha problemli bir yol olacaktır.
Diğer taraftan biyo dizel yakıt üretimi için yağ elde edilebilir bitki üretimine ağırlık vermek enerji anlamında verimli değildir, zira biyo dizel yakıt elde etmek için kullanılacak enerji, yakıtın üretildikten sonra vereceği enerji ile aynıdır. Bitkilerin yetiştirilmesi ve hasadı için kullanılacak yakıt enerji ihtiyacımızın karşılanmasında akılcı bir çözüm sunmayacaktır.
Tedarik problemi ortadan kalkmadıkça bio dizel yakıt da çalışmayan güzel bir fikir olarak ortada kalacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder