15 Temmuz 2014 Salı

SOLAR ENERJİ


SOLAR ENERJİ
Yıllar boyunca solar enerji insanlar tarafından en ideal enerji kaynağı olarak görülmüştür. Solar enerji birçok avantaj sağlayan bir enerji kaynağıdır. Enerjiyi oluşturan materyalleri bir araya getirir ve hizmetinize sunar, temelde tüm enerjiyi güneşten elde edersiniz. Solar enerji dünyada artan enerji fiyatlarına karşı büyük bir avantaj sağlar. Solar enerjinin sağladığı diğer bir avantaj fosil yakıtlarının yanında çevreye gaz salınımının olmamasıdır. Solar enerji alternatif enerji kaynaklarına olan gereklilikte günümüzde geniş bir kesim tarafından en önemli enerji kaynaklarından görülmektedir.
Solar enerji temel anlamda güneşten elde edilir. Enerjiyi elde etmede 2 yol vardır; birincisinde basit anlamda güneşin ısısı enerji meydana getirmede kullanılır; diğer yandan stirling motoru direkt olarak ısıtılır ya da güneş ışınları su kaynatmaya yönelik odaklanır ve meydana gelen buhar jeneratörü çalıştırmada kullanılır; fakat bu sistemin çalışması için küçük bir alana çok miktarda güneş ışınının odaklandırılması gerekir. Burada sağlanan avantaj ile altyapıya harcanacak para kısılabilir.
Solar enerjiden fayda sağlamanın bir yolu da solar hücrelerin direkt olarak elektrik enerjisine çevrilmesidir. Bu anlamda elde edilen enerji bireysel olarak kullanılan ev aletleri, şarjlı araçlar vb. için uygun olup, uzun vadeli güneş hücreleri daha uygun bir alternatiftir ve bir defa kuruldukları takdirde işletimleri daha ucuzdur. Bununla beraber solar enerji tesislerinin kurulumu çok pahalı olduğundan kullanım sınırlı olmuştur.
Tüm bu avantajlara rağmen solar enerji daha geniş bir kullanıma yönelik olduğunda bazı problemler de karşımıza çıkar zira en büyük problem solar enerjinin her zaman mevcut olmamasıdır. En iyi senaryoda bile güneş bir enerji kaynağı olarak sadece gündüz saatlerinde kullanılabilir. Fakat hava şartları bu kullanım süresini daha da kısaltır. Bu da şu demektir; ya gündüz saatlerinde çok miktarda güneş ışığı depolayacak ve elde edebilecek bir yol bulacaksınız ya da güneşin olmadığı zamanlar için bir alternatif güç kaynağına sahip olacaksınız. Hali hazırda güneş enerjisi elektrik üretiminde bir unsur olarak kullanılmaktadır ve bunun üstesinden gelinmelidir.
Solar enerji üretiminde karşılaşılan bir diğer problem de maliyettir. Enerji her ne kadar bedava olsa da enerjiyi elde etmek için kurulacak tesis oldukça pahalıdır. Aslına bakılırsa bu maliyet o kadar yüksektir ki serbest olarak elde edilen bu güneş enerjisi bile fiyat bakımından diğer kaynaklarla rekabet edememektedir. Gelecekte kendimizi solar enerji ile çalışan arabalarda görmek istiyorsak bu sorunun üstesinden gelinmelidir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder