24 Temmuz 2014 Perşembe

AKARYAKIT TESİSLERİNDE YANGIN SÖNDÜRÜCÜLER

AKARYAKIT TESİSLERİNDE YANGIN SÖNDÜRÜCÜLER

Akaryakıt tesislerinde bulunması gereken zorunlu teçhizatın başında yangın söndürücüler gelir. Zira operasyonun her aşamasında yakıtın parlayıcılığına bağlı olarak yangın tehlikesi yaşanabilir. Kıyafetlerimiz, kullandığımız cep telefonu, yakıtın boru hattından geçerken ve tanklara doldurulurken oluşturduğu statik elektrik gibi unsurlar yangın nedeni olabilecek kıvılcımlar çıkarabilir. Bu sebeple yakıtla ilgili her türlü operasyon aşamasında yangın söndürücülere ihtiyaç duyulabilir. Yangın söndürücüler operasyonun yakıtla ilgili aşamalarında her daim kolayca erişilebilir bir vaziyette, yeterli sayıda ve büyüklükte bulunmalıdır.

 
Akaryakıt tesislerinde bulunan her yangın söndürücünün bir kimliği olmak zorundadır. Yangın söndürücünün üzerine etiketle yapıştırılmış bu kimlik bilgilerinde üretici firma ismi, dolum, üretim tarihi, kontrol tarihi ve yeniden dolum tarihi yer alır. Tabikide akaryakıt tesislerinde mevcut olan yangın söndürücülerin kimliğinin olması yeterli değildir. Yangın söndürücülerin düzenli olarak kontrol edilmeleri gerekir. Örneğin soğuk kış veya sıcak yaz mevsimlerinde yangın söndürücülerin hortumlarında kırılmalar, çatlaklar meydana gelebilir. Bu bozulmaların farkına varabilmek için kontrol edilmeleri gerekir.

Yangın söndürücülerde mevcut ve çalışır durumda bulunması gereken güvenlik göstergeleri de vardır. Göstergede yer alan indikatör daima yeşil alan içerisinde bulunmalıdır. Eğer indikatör yeşil alanda dışında bulunan kırmızı alanı gösteriyorsa derhal üretici firma ile bağlantıya geçilmelidir. Bunun yanı sıra yangın söndürücünün üzerinde yer alan pimin de iyi bir durumda olması gerekir. Yangın anında yangın söndürücünün faaliyete geçebilmesi için bu mekanizmanın çalışması ve fonksiyonunu kaybetmemiş olması büyük önem arz eder.

Netice itibarı ile akaryakıt tesislerinde bulunması zorunlu olan yangın söndürücüler operasyonun güvenli yürütülmesi, işçinin ve çevrenin güvenliğinin sağlanması bakımlarından hayati öneme sahip aygıtlardır. Yangın söndürücülerinin işlevlerinin kaybetmediğini düzenli kontrollerle güvence altına almak, herhangi bir hasara uğrayıp uğramadıklarını kontrol etmek çok önemli bir husustur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder