24 Temmuz 2014 Perşembe

HİDRANT SİSTEMİ

HİDRANT SİSTEMİ
Hidrant sistemleri havalimanlarında yer altına döşenmiş ve uçaklara yakıt tedariki sağlayan boru hatlarıdır. Günümüzde havalimanlarının, havayolu uçak ve yolcu kapasitelerinin artması beraberinde uçaklara daha güvenli ve hızlı bir şekilde yakıt ikmal hizmeti verebilecek bir sistem kurulmasını da zorunlu hale getirmiştir.
Hidrant sistemleri devreye sokulmadan önce ya da var olan hidrant sistemleri uzatılmak istendiğinde göz önünde bulundurulması gereken en önemli husus boru hattının temizliğidir. Hidrant sistemi devreye sokulduktan sonra yakıt ile belli bir akış hızı verilerek temizlenmeli ve içinde birikmesi muhtemel tortu ve partiküllerden arındırılmalıdır.
Hidrant boru hattına yakıt, boru hattının önüne yerleştirilen filtre/su ayırıcı filtrelerden geçtikten sonra sağlanır. Hidrant boru hattının içi sürtünme ve aşınmaya dayanıklı epoksi ile kaplanmalıdır. Yer altı boru hatları alt ve üst nokta bağlantılarına ve basınç düşürücü bir sisteme sahip olmalıdır.
Hidrant sistemleri olası sızıntıları fark etmek amacı ile bir sızıntı saptama sistemi ile donanımlı olmalıdır. Bu sistem üretici firma talimatları doğrultusunda düzenli bir şekilde kontrol edilmelidir. Eğer bu sistem mevcut değil ise hidrant sistemi sızıntı ihtimaline karşın düzenli bir gözetim sağlayabilecek bir sisteme sahip olmalıdır.
Sızıntının saptanabileceği bir sisteme sahip olmayan hidrant sistemlerinde sızıntı kontrolleri her ay olmak üzere sisteme normal operasyon basıncında yakıt vermek ve basıncı önceki aylarda elde edilen sonuçlarla karşılaştırmak suretiyle yapılır. Basınç düşüşünde bir artma saptanırsa bu sızıntı veya izolasyon vanası arızası göstergesidir. Yıllık sızıntı kontrolleri ise maksimum basınç ile yapılmalıdır.    
Yer altı hidrant sistemlerini çevre ve bölge koşullarının etkilerinden korumak, boru hattında oluşabilecek korozyonları önlemek için katodik koruma yapılması gereklidir. Bu sistemde anotlar kullanılarak sistem akımlardan korunur ve böylelikle korozyon olması engellenir.
Hidrant sistemi olan havalimanlarında uçaklara yakıt ikmali hidrant pitlerine bağlanan ikmal aracı (dispensır) kaplingleri ile sağlanır. yakıt aracın filtresinden geçtikten sonra uçağa verilir, burada önemli olan husus ikmal sırasında yapılan su kontrolünün ikmal bitiminde de hidrant sisteminde yapılmasıdır.
Hidrant yer altı boru hattı üzerinde yer alan hidrant pitlerinin temizliğine, pitin içerisinde su olmadığına dikkat edilmelidir. Beklenmeyen acil bir durumla karşılaşıldığında pit yakınında bulunması zorunlu olan acil kapama butonları ile yakıt akışı kesilmelidir.

1 yorum:

  1. Yangın Hidrantı gerçekten önemli bir yapı. Teşekkür ederiz bilgi için.

    YanıtlaSil