11 Ağustos 2014 Pazartesi

IFQP DENETİMİ



IFQP DENETİMLERİ
IATA Fuel Quality Pool’a (IFQP) 100’den fazla uluslararası havayolu üyedir. IFQP denetimleri kapsamında havayolu firmaları uçuş düzenledikleri meydanlardaki yakıt firmalarının uçuş emniyeti ve uçak güvenliğine ilişkin, jet yakıt kalitesi başta olmak üzere, operasyon kabiliyetlerini, akaryakıt tesislerini, ikmal araçlarını, prosedürleri, kalite el kitaplarını ve genel yeterliliklerinin uluslararası standartlara uygunluğu denetlerler. IFQP denetim raporlarının havayolu firmaları arasında paylaşılması ile havayolu firmaları her meydanı denetleme yükü azalmış olur ve bu da havayollarını ciddi bir mali yükten kurtarır. Her havayolu firmasına IFQP tarafından uçuş icra ettiği meydan sayısı doğrultusunda denetim planı çıkarılır.
IFQP denetimlerinin temel amacı havayolu firmalarına yakıt tedariki sağlayan firmaların yakıt kalitesi ve emniyet bakımından uluslararası standartlara uygun operasyon yürüttüklerinin kontrolüdür. Denetim IFQP’nin standart soru listesi ile gerçekleştirilir. Her havayolu firmasının IFQP denetçisi kendi havayoluna atanan meydanlarda yakıt tedarikinde bulunan firmalarla denetim günü konusunda mutabakat sağladıktan sonra denetimi gerçekleştirir.
Denetim süresince;
 Yakıt firmalarının ikmal kabiliyeti/kapasitesine bakılarak operasyonel anlamda standartların sağlanıp sağlanmadığı gözlemlenir. Bunun yanı sıra firmanın hangi cins yakıt sağladığı, tedarik ettiği yakıtın rafineri ve laboratuvar test sertifikalarının en son spesifikasyonlara göre olup olmadığı, mal kabulü ve tanker dolumu prosedürlerinin uygulanıp uygulanmadığı, tesis yakıt tanklarının standartlara uygun olup olmadığı, tesislerde ve ikmal araçlarında yer alan filtrelerin düzenli kontrollerinin ve eleman değişimlerinin yapılıp yapılmadığı kontrol edilir. Yakıt tankları, tanker tankları ve filtre alt noktalarından yakıt numunesi alınarak görsel test yapılır, bununla beraber su ve partikül olup olmadığı kontrol edilir. Yakıtta herhangi bir kirlilik ve limit dışı su saptandığında müdahale edilerek bunun kaynağı araştırılır. Tesislerde ve araçlarda yer alan ikmal hortumlarının kontrolü yapılır.
Yakıt ikmal araçları ekipmanın kontrolleri yapılarak ve interlock ve deadman testleri yaptırılır, bonding kablosunun iletkenliği ölçtürülür. Uçak ikmali gözlemlenerek uçağa temiz yakıt verildiğinden emin olunur. Araç göstergeleri kontrol edilerek ikmalin fazla basınçta (limit 50 psi) yapılıp yapılmadığı gözlemlenir. Havalimanında hidrant sistemi var ise hidrant pitlerinin temizliği/emniyeti, sistemde herhangi bir sızıntı olup olmadığı, hidrant alt nokta temizliğinin yapılıp yapılmadığı kontrol edilerek hidrant piti üzerinde testler yapılarak sızıntı olup olmadığı kontrol edilir.
Tesislerdeki yakıt operasyonlarında kullanılan yakıt tankı, dolum adası, mal kabul adası, filtreler, yakıt ikmal araçları ile bu teçhizat üzerinde bulunan ekipmanın uluslararası standartlar (IFQP, JIG) doğrultusunda yapılmış olan test kayıtlarının kontrolü yapılır. Ekipman/teçhizat değişimi ve temizliği ile ilgili kayıtlar kontrol edilir.
Tesislerde görevli personelin icra ettiği işle ilgili yetkinliğini gösteren eğitim sertifikaları kontrol edilir.
Yakıt firmasının güncel bir kalite kitabına göre operasyon icra edip etmediğine bakılarak, SEC-G, cep telefonu kullanımı, operasyon, anti statik giyim gibi prosedürlere sahip olup olmadığı kontrol edilir.
Firmanın rafineri ve laboratuvar sertifikalarını dokümante edip etmediği, kaza raporu tutup tutmadığı kontrol edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder