5 Ağustos 2014 Salı

TÜRKİYE'NİN ENERJİ ALANINDAKİ ÖNEMİ

TÜRKİYE’NİN DÜNYA ENERJİ PAZARINDAKİ ÖNEMİ
Türkiye’nin dünya enerji piyasasındaki önemi hem bölgesel enerji geçişlerinde bir merkez olmasına bağlı olarak hem de artan bir enerji tüketimine sahip olmasından dolayı artmaktadır. Türkiye’nin enerji ihtiyacı son yıllarda hızla artmaktadır ve artış gelecekte de devam edecektir.
Türkiye son 3 yılda OECD (Ekonomik İşbirliği Ve Kalkınma Teşkilatı) ülkeleri içerisinde enerjiye en çok ihtiyaç duyan ülkeler arasında yer almıştır. Türkiye’nin enerji kullanımı hızla artmakta olsa da hala nispeten düşüktür. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)’ya göre Türkiye’nin enerji ihtiyacı artarak devam edecek ve 2015-2030 yılları arasında %4.5 bir artışa ulaşacaktır. IEA’nın öngörülerine göre bu artış elektrik enerjisi kullanımında daha da artacaktır.
Bu düzeyde bir artış önemli miktarda yatırımı da beraberinde getirecek ve bu ihtiyaç büyük oranda özel sektör tarafından karşılanacaktır. Türkiyenin enerji alanındaki yatırımları daha çok doğal gaz ve elektrik üretimine yönelik alt yapılara olmasına rağmen, hedef aynı zamanda doğal gazdaki dışa bağımlılığı azaltacak çeşitli enerji kaynaklarına yönelmektir.
Türkiye’nin enerji konusundaki önemi, enerji tedarikçileri için önemli bir pazar olmasından ve enerji kaynaklarının geçiş noktasında bulunması bakımından da artmaktadır. Türkiye, Rusya, Hazar bölgesi ve Ortadoğu’dan yapılan doğal gaz ve petrol tedariğinde de kilit bir rol oynamaktadır. Türkiye deniz yolu ile taşınan petrol ürünlerinin ana transit noktasında bulunmaktadır. Bununla beraber Türkiye’nin boru hatları ile ticareti yapılan doğal gaz ve petrol ürünlerinin geçiş noktasında bulunmasından dolayı da önemi artmaktadır. Hazar bölgesinde ve Rusya’da üretimi artan petrol ve ürünleri boğazlardan sağlanan taşımacılıkla batı pazarına ulaşmaktadır. Yine Ortadoğu petrolleri ve Azerbaycan’ın doğal gaz ve petrolü Türkiye’nin Ceyhan limanından yapılan ithalatlar için kullanılan bir çıkış noktasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder