10 Temmuz 2014 Perşembe

FRACKING (HİDROLİK KIRILMA)

FRACKING (HİDROLİK KIRILMA)
Günümüzde büyük sondaj firmaları gaz ve hafif ham petrol çıkarmak için fracking tekniğini uygulayarak milyarlarca metreküplük yer altı zenginliğini insanların ve sanayinin kullanımına sunmaktadırlar.
Fakat gaz ve petrol çıkarmak için dizayn edilmiş bu teknik nasıl çalışmaktadır ve üzerinde niçin bu kadar yoğun tartışmalar yaşanmaktadır?
Fracking tekniğinde yer yüzeyine sondaj yapılır ve açılan kuyudan yeraltındaki şistlere (kayaçlara) yüksek basınçlı su verilerek kayalarda küçük kırıklar oluşturmak suretiyle gaz ve hafif petrol çıkarılır. Bu süreçte içerisinde kimyasallar ve kum olan su yüksek basınçta kayalara enjekte edilir ve böylece gazın açılan kuyudan yeryüzü ile buluşması sağlanır. Fracking tekniğinde dikey olarak yapılan sondaj daha sonra yatay olarak devam eder ve bu süreçte gaz çıkarmak için yeni yollar açılır ya da var olan kanal ilerletilir.
Bu tekniğe fracking (hidrolik kırılma) denmesinin nedeni kayanın yüksek basınç karışımı ile kırılmasından dolayıdır.
Fracking tekniğinin yaygın bir şekilde kullanımı beraberinde bazı sorunlar da getirmektedir. Bunlardan ilki çok miktarda su kullanımı ve kullanılacak suyun sondaj yapılacak yere getirilmesi sonucu çevreye verilen zararlardır. Diğer bir sorun fracking tekniği için suya karıştırılan kanserojen etkisi olan kimyasal maddelerin yer altı sularını kirletme ihtimalinin bulunmasıdır. Fakat endüstri bunun fracking tekniğinin riskli olmasından ziyade yapılan kötü uygulamalara dayandırmaktadır. Fracking tekniğinin küçük çapta depremler yaratabileceği konusunda da endişeler taşınmaktadır.
Netice itibarı ile çevreci kesimler tarafından çevreye zarar veren bu teknikten vazgeçilmesi ve yine çevreyi kirleten, iklim değişikliklerine neden olan fosil yakıtları yerine yenilenebilir (renewable) yakıt üretimine geçilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.
Peki bu kadar olumsuzluğa rağmen kullanılan bu tekniğin avantajları da var mıdır? Evet vardır; bu teknik sayesinde çok zor ulaşılabilen gaz ve petrol kaynaklarına ulaşılabilmektedir. Örneğin bu yöntem ile ABD’de yerel petrol üretimi önemli derecede artmış ve gaz fiyatları düşmüştür. Bunu yanı sıra elde edilen gaz ile elektrik üretiminde karbon dioksit oranlarında kömüre nazaran yarı yarıya düşüş sağlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder