16 Temmuz 2014 Çarşamba

OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries)

OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries)
Türkçe karşılığı petrol ihraç eden ülkeler örgütü olan OPEC’in misyonu üye ülkelerin petrol politikalarının koordinesini sağlamak ve bunları tek çatı altında toplamak,  petrol ithal eden ülkelere verimli, ekonomik ve düzenli petrol tedariki sağlamak adına petrol pazarındaki istikrarı güvence altına almak ve petrol üreten ülkelere istikrarlı bir gelir sağlamanın yanı sıra petrol endüstrisine yatırım yapan kuruluş ve kişilere de adil bir getiriyi güvence altına almaktır.
OPEC 10-14 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Bağdat Konferansı’nda İran, Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Venezuela tarafından kurulmuştur. Bugün itibarı ile OPEC’e üye olan ve petrol ihraç eden ülkeler; Cezayir, Angola, Ekvator, İran, Irak, Kuveyt, Libya, Nijerya, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Venezuela’dır.
En son tahminlere göre dünyada onaylı petrol rezervlerinin %81’i OPEC’e üye ülkelerin sınırları içerinde yer almakta ve OPEC’in toplam petrol rezervlerinin %66’lık bölümü Ortadoğu’da yer almaktadır. OPEC üye ülkeleri arasında petrol rezervine sahip ülkelerin petrol rezervleri milyar varil olarak şu şekildedir;
·         Venezuela         297.7, %24.8
·         S. Arabistan       265.9, %22.1
·         İran                       157.3, %13.1
·         Irak                       140.3, %11.7
·         Kuveyt                 101.5, %8.5
·         B.A.E                    97.8,   %8.1
·         Libya                     48.5,   %4.0
·         Nijerya                37.1,   %3.1
·         Katar                    25.2,   %2.1
·         Cezayir                12.2,   %1.0
·         Angola                 9.1,      %0.8
·         Ekvator                8.2,      %0.7                                                                                                                    
                              
OPEC üye ülkeleri son yıllarda dünyadaki en iyi uygulamaları örnek alıp uyarlayarak, endüstrideki araştırmaları takip ederek ve ekonomik canlanmayı geliştirerek sahip oldukları petrol rezervlerine önemli derecede büyük katkılarda bulunmuşlardır. Netice itibarı ile OPEC’e üye ülkelerin hali hazırda ispatlanmış petrol rezervleri 1.200.83 milyar varildir.
Dünya nüfusunun artması ve gelişen teknoloji ve sanayiye bağlı olarak petrole ürünlerine olan bağımlılığın artacağı da göz önünde bulundurulduğunda OPEC üye ülkelerinin endüstride çok büyük rol üstlenmeye devam edeceği apaçıktır. OPEC üye ülkeleri 2013 yılında petrol endüstrindeki pazarın istikrarlı seyretmesinde büyük rol oynamışlardır. Bununla beraber üye ülkeler petrol üretim kapasitelerini arttırmak adına petrol terminallerini ve rafineri genişletmekte ve yenilerini yapmakta, gerekli boru hatları kurmakta, eski kalmış alt yapıyı yenilemekte ve var olan tesislerin bakımlarını yapmaktadır. Tüm bu çabalar OPEC ülkelerinin petrol ihtiyacını karşılamak adına büyük efor sarf ettiğini göstermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder