8 Temmuz 2014 Salı

AKARYAKIT FİRMASI OPERATÖRLERİNİN ALMASI GEREKEN EĞİTİMLER

AKARYAKIT FİRMASI OPERATÖRLERİNİN ALMASI GEREKEN EĞİTİMLER:

                Yakıt firması operatörlerinin güvenli, emniyetli, standartlara uygun operasyon gerçekleştirmeye ve yakıt kalitesinin sağlanmasına, çevreyi ve kendi sağlıklarını güvence altına almaya yönelik eğitimler almaları gerekmektedir. Operatörlerin eğitimleri bağlı çalıştıkları tesis müdürlerinin sorumluluğunda olup, her operatör için kendi görev tanımı doğrultusunda bir eğitim programına tabi tutulmalıdır. Operasyon süreçlerinde karşılaşılan kazaların büyük çoğunluğun prosedürlere bağlı kalınmamaktan, bilgi eksikliğinden, dikkatsizlikten kaynaklandığı düşünüldüğünde her personelin acil durum ve operasyonel prosedürler doğrultusunda eğitim alması gerekmektedir.
                Her yakıt firmasının yakıt kalitesini, ekipmanın güvenli kullanımını ve çevre-sağlık-güvenlik-emniyet prosedürlerini içeren dökümante edilmiş bir eğitim programının olması gerekmektedir.
                Firmalar her personelin işini en iyi yapacak şekilde eğitimden geçtiğinden emin olmalı, personelin aldığı eğitimleri dökümante etmeli ve tazeleme eğitimleri belirlemelidir. Personelin eğitim kayıtlarında personelin aldığı eğitimin içeriği, eğitim tarihi ve süresi, eğitimi veren ve alan kişinin adı ve imzası, eğer eğitim dış bir kurumdan alınmış ise kurum ismi ve personelin eğitimden aldığı puan belirtilmelidir.
                Personelin alması gereken eğitimler arasında en temeli iş tanımı ile ilgili olanıdır. Bu eğitim operasyonel anlamda yapılan iş (mal kabul, araç dolum, yakıt ikmali, yakıt kalite kontrolü, teçhizat/araç kullanımı vb.) ve yakıt cinsleri ile ilgili genel bilgiler içerir. Bunun dışında personele apronda ve uçak altında araç kullanımı, uçağa yanaşma, sağlık-emniyet-çevre-güvenlik, havacılık güvenliği ve yangınla başa çıkma eğitimleri verilir.
                Personel, yangın, yakıt akması/sızıntısı, yaralanma gibi durumlarla başa çıkmak için acil durum eğitimleri de alır. Bu eğitimler genelde tatbikat ile verilir.
                Her personelin operasyon süreçlerinde kullanması gereken kulaklık, baret, gözlük, koruyucu üniforma, görülür yelek, eldiven ve korucucu/antistatik ayakkabı gibi personel koruyucu ekipmana  sahip olması gerekir, bu ekipmanın kullanımı ile ilgili eğitimler de firma tarafından verilir.
                Tüm bunların dışında havayolu şirketleri ve yakıt firmalarının aralarında yaptığı anlaşmalar doğrultusunda yakıt firması personeline havayolu şirketleri tarafından Additional Service eğitimi verilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder