7 Temmuz 2014 Pazartesi

PETROLÜN TARİHTE İLK KULLANIMI

                                                              PETROL, İLK KULLANIMI VE İLK BULUNUŞU:

                Ham petrol, ya da kaya yağı farklı moleküler ağırlıkta hidrokarbon karışımı ihtiva eden ve diğer sıvı organik bileşenlerden oluşan, yer altı katmanlarında jeolojik değişimlere uğramış yanıcı bir sıvıdır.
                Dünyada petrol ve petrol ürünlerinin çok eskilerde kullanıldığına dair birçok örnek vardır. Bundan 4000 yıl önce   Babil kulelerinin ve duvarlarının inşasında asfalt kullanılmıştır. Eski Pers tabletleri petrolün tıbbı alanda ve aydınlatmada kullanıldığını göstermektedir. MS 347 yılında Çin’de bambu ağacı vasıtasıyla açılan kuyucuklardan çıkarılan petrol ve gaz yemek pişirmede ve aydınlatmada kullanılmıştır.
                Amerikalı Albay Edwin Drake ABD’nin kuzeybatısındaki Pensilvanya eyaletinin Rouseville kenti bölgesinde petrolün 1861 yılında düzenli üretiminden 2 yıl önce 1859 yılında açtığı kuyu ile petrolü ilk defa yeryüzü ile buluşturmuştur. İlk önceleri kaya yağı olarak adlandırılan petrol kumaşa emdirilerek toplanıyor ve ilaç olarak kullanılıyordu.
                 İlk ticari petrol arama faaliyeti ise kurulan ‘Pensylvania Rock Oil Company’ tarafından yine Drake öncülüğünde gerçekleştirilmiştir. Şirket ortaklarından J.Townsend Drake ile tanışarak sondaj ile petrol üretmeye başlamıştır. Bu dönemden itibaren de ABD’de çok sayıda petrol şirketi kurularak petrol üretimi 3 yılda 3 milyon tona ulaşmıştır. Kurulan petrol şirketlerinden en ünlüleri Rockefeller ve Rotschild ailelerinin kurdukları şirketler olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder