JET YAKITI FİLTRE ELAMANLARI:
FİLTRE SEPERATÖRLERİ:
Filtre haznelerinde 2 tip filtre elemanı bulunur. Bunlar kolesör ve seperatör elemanlarıdır. Bu elemanların sayısı üretici firmalar tarafından belirlenmekte olup, filtre haznesinde sadece tek bir firmaya ait elemanlar yer almalıdır, farklı üreticilere ait elemanların aynı filtre haznesinde yer almaması gerekir. Yine filtre haznesi içerisindeki eleman sayıları üretici firmanın belirlediğinden az yada çok olamaz.
Filtre haznesi içerisinde yer alan kolesör elemanlarının en önemli görevleri yakıt içerisindeki katı atık/maddelerin atılması ve yakıt içerisindeki çok küçük su damlacıklarını daha büyük damlalar haline getirmesidir. Bu maddeler ve su damlacıkları filtre haznesinin alt noktasına düşer. Kolesör elemanlarına yakıt akışı içeriden dışarıya doğru olmaktadır ve kolesörler filtre haznesi içerisinde yakıtın filtre haznesine giriş tarafında (inlet) yer alırlar. Filtre haznesinin içerisinde yakıt çıkış (outlet) tarafında yer alan seperatör elemanlarında yakıt akışı dıştan içe doğrudur. Seperatör elemanları teflon ile kaplıdır ve en temel görevleri yakıtta kolesörden geçip de yer çekimiyle düşmeyen su damlacıklarının atılmasını sağlamaktır.
Bazı durumlarda seperatör elemanın içerisine bir filtre monitör elemanı da yerleştirilerek su geçişini önlemek adına 3. bir koruma sağlanır.
Filtre separatörler için endüstride şuan kullanılan spesifikasyon API 1581 5. versiyonudur. Buna göre elemanların test edilme süreleri, eleman değişim tarihleri, performans özellikleri, maximum yakıt hızı (dakika/litre) gibi unsurlar belirlenir. Filtrelerde en önemli unsurlardan biri filtre elemanlarının performanslarıdır. Filtre kolesör elemanlarının su/partikül ayırma performansı ne kadar iyi olursa buna bağlı olarak yakıtın akış hızı o denli yüksek olur ve uçağa içerisinde su ve partikül olmayan, temiz yakıt geçişi sağlanır. Kolesör elemanlarının performansı aynı zamanda maliyet azaltıcı bir unsurdur, zira örneğin hazneye yerleştirilmiş 10-12 adet kolesör yerine performansı yüksek 6 adet kolesör konulması hem maliyeti azaltacak hem de uçağa ikmaldeki yakıt akış hızını arttıracaktır. Bununla beraber filtre haznesine yerleştirilecek kolesör sayısı haznenin büyüklüğü ile de alakalıdır, hazne ne kadar büyük olursa yakıt akışı hızı da o denli yüksek olacağından yakıtın içerisindeki su/partikül ayırıcı koalesör kapasitesi/sayısı da bu büyüklüğe uygun olmalıdır. Bu sayılar üretici firma tarafından belirlenmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder