ALMANYA’NIN GAZ VE PETROL BAĞIMLILIĞI VE ALTERNATİFLER
Sanayi alanında dünyanın lokomotifi olan ülkelerinden Almanya enerjisinin %70’ini dışarıdan karşılamaktadır. Bu %70 oranındaki paydaki %30’luk kısım ise kömür, gaz ve petrol olmak üzere Rusya’dan karşılanmaktadır.
Bugünlerde Almanya’da sıkça tartışılan konulardan biri de enerji alanında dışa bağımlılığı, özellikle de Rusya’ya karşı dışa bağımlılığı azaltacak enerji kaynaklarına yönelmektir.
Almanya’nın Rusya’dan karşıladığı enerji ihtiyacının %38’ini doğal gaz, %35’ini tüm petrol ürünleri, %25’ini de taş kömürü oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra Almanya toplam enerji ihtiyacının %15’ini kendi karşılayabilse de bundan daha büyük bir bölümünü %20 oranında Norveç’ten ve %26 oranında Hollanda’dan karşılamaktadır.
Almanya’da enerji alanında gündeme gelen enerji alternatiflerinden biri de Cezayir, Katar ve ABD’den ithal edilmesi planlanan soğutulmuş ve sıvılaştırılmış LNG (liqufied natural gas) gazıdır. Fakat ABD’deki limanlarda tankerlere sıvı gaz dolumu yapabilecek tesislerin olmaması ve Almanya’daki limanların da boşaltım için yetersiz tesise sahip olması ve dünya pazarında kısa vadede ihtiyaca cevap verebilecek oranda LNG tedarik edilemeyeceği bu düşünceyi boşa çıkarmaktadır.
Almanya için dışa bağımlılığı azaltıcı yollardan biri de hidrolik kırılma yöntemi (fracking) ile yani suya bazı kimyasallar karıştırmak suretiyle sondaj yapılarak yeraltından gaz çıkarılması olarak gözükse de Almanya’nın sahip olduğu 220 milyar m3 gaz rezervinin yıllık sadece 12 milyar m3’ünün çıkarabileceği ve bunun da Almanya’nın enerji ihtiyacını ancak 15 yıl karşılayabileceği düşünüldüğünde yetersiz kalacaktır.
Uzmanlara göre kısa vadede Almanya ve Avrupa’nın Rusya’ya bağımlılığı azalmayacak gibi gözükmektedir. Bu sebeple Almanya ve Avrupa’nın dışa bağımlılığını azaltabilecek tek alternatif yenilenebilir enerji üretimine ağırlık verilmesidir. Yenilenebilir yakıt üretimi doğu Avrupa’daki geniş arazilerde yetiştirilecek ürünlerle sağlanabilir ve dışa olan bağımlılık bu yol ile azaltılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder