4 Kasım 2014 Salı

DENİZ TANKERLERİ İLE JET YAKITI TAŞIMACILIĞI

DENİZ TANKERLERİ İLE JET YAKITI TAŞIMACILIĞI
Jet yakıtının deniz aşırı taşımacılığı artan talep ve tedarik merkezlerinin değişmesiyle çok büyük miktarlara ulaşmıştır. Deniz tankerleri ile jet yakıtının yanı sıra birçok farklı ürün de taşındığından deniz tankerlerinde jet yakıtı taşımacılığı yapılmadan önce tüm kontroller sağlanmalıdır ve ürün kalitesini korumak adına bazı özel gerekliliklerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Yine yeni üretilmiş deniz tankerlerinin de jet yakıtı taşımacılığında kullanılabilmeleri için bazı prosedürlerin uygulanması gerekmektedir. Deniz tankerleri ile önceden farklı ürün taşıması yapılmış ise Jet yakıtı taşımacılığı yapılmadan önce tanker kompartımanları, boru hatları ve pompa sistemlerinde bir önceki ürün kalıntıları olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Deniz Tankeri
Jet yakıtı taşımacılığı için yapılacak deniz tankeri seçiminde tankerin durumu, personel kapasitesi, tanker kompartımanlarının kaplandığı materyal, tank içerisinde herhangi bir bakır içeren madde bulunup bulunmadığı, tank yıkama sistemi (temiz sıcak su, buhar, deterjanlar), inert gaz sistemi ve atık sistemi gibi unsurlar göz önünde bulundurulmalıdır.
Deniz tankeri kargo tankları korozyona dayanıklı materyallerden imal edilmeli ve tank içi kaplaması epoksi ile yapılmalıdır. Kargo tanklarında herhangi bir çinko kaplama ve bakır içeren komponent kullanılmamalıdır, zira bu materyaller jet yakıtının termal stabilitesine zarar verebilecek potansiyel materyallerdir.
Tanker ile aynı anda birden fazla ürün taşınacaksa ürün segregasyonu (ayırım) yapılmalıdır. Buna kompartımanlar, boru hatları, pompalar, vanalar ve ürün kirliliğine sebebiyet verebilecek noktalardaki diğer fiziki ekipmanlar dahildir.
Tanker kapakları su geçirmez olmalı ve kapalı, kilitli durumda iken mühürlü olmalıdır.
Yeni imal edilmiş deniz tankerlerinin ilk taşımacılığı jet yakıtı ile yapılmamalıdır, zira bu durum ürünün kirlenmesine neden olabilir.
Öncesinde jet yakıtı taşımacılığı yapılmamış ve sürekli farklı ürünler taşınmış deniz tankerleri ile jet yakıtı taşınacaksa, yüklemeden sonra çoklu kompoze numune alınarak Resertifikasyon ve Termal stabilite testlerinin yapılması gerekir. Bu dokümanlar da tankerdeki ürün indirilmeden önce alıcıya ulaştırılır. Bunun yanı sıra tankerde taşınan son 3 kargonun özelliklerinin belirtildiği dokümanlarda alıcıya verilir.
Tanker temizleme metotları, taşımacılıkla ilgili bilgiler ve öneriler ile ilgili standartlar EI HM50 spesifikasyonunda mevcuttur.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder