30 Eylül 2015 Çarşamba

HAVALİMANLARINDA YAKIT DEPOLAMA TANKI LOKASYONU


HAVALİMANLARINDA YAKIT DEPOLAMA TANKI LOKASYONU

Havalimanlarında yakıt depolama tankı inşa ederken güvenli uçak operasyonları ve etkin uçak ikmalleri göz önünde bulundurulmalıdır.

Havalimanı yakıt depolarından ikmal tankerleri ile uçak ikmali yapılacaksa, yakıt depoları ikmal tankerlerinin ikmal bölgesine kolayca ulaşabilecekleri ana yolların ve apron yollarının minumum seviyede kullanılacağı bölgelere inşa edilmelidir. Eğer uygulanabilir ise ikmal tankerlerinin pisti kullanarak ikmal bölgesine geçmeleri önlenmelidir.

Havalimanı yakıt depolarından hidrant sistemi ile uçak ikmali yapılacaksa havalimanı yakıt depolama tankları ile ikmal bölgesi mümkün olduğunca kısa mesafeli olmalıdır. Zira hidrant sistemleri uçak ikmali bittiğinde hidrolik şok basınçlarına maruz kalmaktadır.

Şayet havalimanı yakıt depolama tanklarının ikmal bölgesine yakın bir alana kurulmaları mümkün değilse, ikmal araçlarının ve ekipmanının bulundurulacağı ve yakıt operasyonlarının kolayca yönetilebileceği uydu bir bölge göz önünde bulundurulmalıdır.

Havalimanı yakıt depolama tankları inşa edilirken yakıtın havalimanına ne şekilde transfer edileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Yakıt, havalimanı depolarına boru hattı, kara veya deniz tankeri ve tren vagonları gibi çeşitli araçlarla transfer edilebilir. Kara tankerleri ile yapılan transferler ve ikmal araçları için tek yönlü bir trafik akışı tercih edilmelidir. Bu araçların geri geriye gitmek sureti ile operasyona sokulmaları sağlanmalıdır.

Kara tankerleri ile yapılan havalimanı yakıt deposu transferlerinde, depoya otoyoldan kolayca geçiş sağlanmalı,  yolcuların ve uçakların kullandığı apron sahası kullanılmamalıdır.

Tren yolu veya deniz tankerleri ile yapılan yakıt transferlerinde trenin veya deniz tankerinin yanaşacağı bölge her zaman havalimanı yakıt depolama tankları gerekliliklerine uygun bir bölgede olmayabilir. Bu gibi durumlarda minimum mesafe göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer boru hattı ile transfer yapılacaksa diğer havalimanı operasyonlarına dikkat edilmelidir. Şayet boru hattı pist ve taxi yolunun altından geçecekse, en yakın mesafeye göz önüne alınmalıdır.
Tüm bunların yanı sıra yakıt depolama tankının yeri itfaiye, ambulans, kurtarma hizmetleri, polis gibi acil durum ile ilgili otoritelerin gerektiğinde derhal müdahale edebileceği bir bölgede olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder