JET YAKITINDA MİKROBİYOLOJİK KİRLİLİK
Jet yakıtlarında kirliliğe sebep olan en önemli faktörlerden bir tanesi mikrobiyolojik kirliliktir. Mikrobiyolojik kirlilik zamanında fark edilmez ve uygun önlemler alınmazsa çok ciddi boyutta problemler ile karşılaşılabilinir.
Mikro organizmalar havada yakıtta ve suda bulunurlar. Mikrobiyolojik aktivite karşımıza küf, bakteri ve maya şeklinde çıkar ve yakıt içerisinde bulunan suda çoğalır. Bakteriler yüzey aktif madde (sürfaktan) oluşumunu arttırarak filtre/su ayırıcalara nüfuz eder ve filtrelerin görevini yapamamasına neden olur. Filtre içerisine yerleşen bu sürfaktanlar mikroplar için de yeni bir üreme alanı oluşturur.
Jet yakıtı içerisinde karşımıza küf olarak çıkan mikroplar ise organik asit üreterek, özellikle alüminyum ve alaşımlarında korozyona sebebiyet verirler.
Mikroplar tarafından kirlenmiş jet yakıtı ilk etapta fonksiyonel problemler yaratmasa da, yakıt dağıtım sisteminde üzerindeki ekipmanda mikrobiyolojik bir çoğalmaya neden olur.
Mikrobiyolojik kirliliğe karşı önlem almada izlenecek en etkin ve öncelikli rol yakıttaki suyun drene edilmesidir. Zira bahsi geçen tüm mikroplar için en elverişli üreme alanı jet yakıtındaki sudur. Jet yakıtındaki mikroplar yakıtta bulunan kimyasal maddelerden beslenseler de su olmadan çoğalamazlar.
Jet yakıtı depolama tankları o gün içerisinde bulunan yakıt kullanılmayacak olsa dahi günlük olarak drene edilmelidir. Jet yakıtından drene edilen su incelenmeli ve şayet numunede herhangi bir bulanıklık fark edilirse yakıtta mikrobiyolojik kirlilik olduğundan şüphe edilmelidir.
Boru hattında kullanılmayan ölü/son noktalarda kalan yakıt da mikrobiyolojik kirlilik oluşumu için iyi bir kaynak olabilir. Bu sebeple buradaki su da günlük olarak drene edilmelidir.
İçerisinde serbest su bulunan yakıt numuneleri de yakıt su ara yüzü ayrımı/sınırı (interface) bakımından iyice kontrol edilmelidir. Arayüzde su ve yakıt arasında temiz berrak bir çizgi yoksa, gri bir parıltı varsa veya arayüzdeki bir su kabarcığının içerisinde partikül görülürse de mikrobiyolojik kirlilikten şüphelenilmelidir.
Günümüzde mikrobiyolojik kirlilik analizi yapmada kullanılan ve kimi hemen kimi birkaç gün içerisinde netice veren birçok test ekipmanı mevcuttur.
Filtre/su ayırıcıları da mikrobiyolojik kirliliğe ilişkin önemli ipuçları verebilir. Filtrenin dış kısmındaki bölümde görülecek leopar desenli lekelenmeler buna en iyi örnektir. Filtrelerin mikrobiyolojik üreme için iyi bir alan olduğu düşünüldüğünde günlük olarak drene edilmeli çok önemlidir.
Önlem almak, sorunu gidermekten, tedavi etmekten daha akıllıca olduğundan standartlara uygun bir kalite kontrolü ve bakım sistemde kirlilik oluşmasını da engelleyecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder