İnterlock sistemi, yakıt ikmal tankerleri ve hidrant dispenserlarda bulunması zorunlu bir ekipmandır. Bu sistem sayesinde uçak ikmali süresince aracın hareket etmesi engellenir. İnterlock sistemi araç ikmal hortumları, ikmal kaplingleri, araç dolum ekipmanları, platform, tanker parmaklıkları, var ise ikmal kabini koruyucusu gibi araç ekipmanları yerinden çıkarıldığında devreye girer. İnterlock sisteminin devreye girmesi demek bahsi geçen ekipmanlar araçtaki yerlerine oturtulmadan veya takılmadan aracın hareket ettirilemeyeceği anlamına gelir.
Peki interlock sisteminin devrede olduğu nasıl anlaşılır? İnterlock sisteminin devrede olduğu araç kabini panelinde yer alan sarı renkteki ampulün yanması ile anlaşılır. Kabinde yer alan sarı renkteki ampul yukarıda bahsedilen ekipmandan herhangi biri yerinden çıkarıldığında yanar ve her bir ekipman yerine takılmadan sönmez. Bunun yanı sıra yakıt sızıntısı, yangın gibi acil durumlarda yakıt ikmal aracının uçak altından hareket ettirilmesi, uzaklaştırılması gerekir. Peki interlock sistemi ile donatılmış araç ekipmanlar yerine takılmadan nasıl hareket ettirilecektir? Bu durumda da araçta interlock sisteminin devre dışı bırakılması için acil durum interlock override denen sistem bulunmalıdır. Normal şartlarda mühürlü bulunan interlock override mühürü acil bir durumda kırılır ve interlock sistemi interlock override düğmesinin çevrilmesi sureti ile devre dışı bırakılarak aracın hareket etmesi sağlanır. İnterlock sistemi devre dışı kaldığında araç kabinindeki panelde yer alan kırmızı ışık yanıp söner ve alarm sesi verir.
İnterlock Işıkları |
Haftalık yapılan bu testlere ilave olarak günlük olarak en az bir ekipman yerinden çıkartılarak sistemin çalışıp çalışmadığı ve interlock override mührü kontrol edilmelidir.
Aracın hareket ettirilmesi gereken haftalık testler yapılırken araça zarar verilmesini önlemek için dikkatli olunmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder